- Híreink -


 

Kosztolányi Dezső: Nők


Nem kamasz-szerelem kis hevületében
beszélek.
Az élet közepén, megkoszorúzva női karoktól
vallok,
nõk, rokonaim.
Most már elmondhatom, hogy oly közel voltatok hozzám,
mint senki más,
s szeretlek is benneteket.
Zavarosak, mint én,
termékenyek, mint én,
zavaros források, melyekből aranyat mostam,
igazi aranyat.
Természet tündérei, szeszélyesek és kiszámíthatatlanok,
de igazabbak
a meddő gondolatnál,
a büszke hazugnál,
a csontos, ijesztő, gyilkos férfinál.
Hová is futhatnék én,
kócos fejemmel,
költészetemmel,
rettenetesen cikázó tétovaságommal,
ha nem volnátok ti,
megértők, megbocsátók,
elvtelen szentek,
jámbor pogányok,
bizonytalan jók,
valóság hű sáfárjai.
Ha varrtok, vagy vajat mértek,
kirakatot szemléltek komolykodó szakértelemmel,
s hócipőben topogtok, kecsesen, de balogul is, mint az albatroszok,
fölkacagok az örömtől, hogy vagytok,
és én is vagyok mellettetek.
Hozzátok kötözött engem a végzet,
örökkévalóan,
köldökzsinórral, azután a vágyak
eleven kötelével,
hogy mélyetekben keressem az utat az élet felé,
s öletekbe ejtsem le terhes koponyámat.
Nem egy, hanem mindegyik.
Mindegyik leányom, mindegyik feleségem,
mindegyik barátnőm, rejtélyes kedvesem.
Mindegyik anyám.

 


Az alábbi linken megtekinthető a pogányvári kistáj településeinek - köztük Zalaszentmártonak - a  tájmegőrző és innovációs tevékenységeiről szóló videó :

<<< Videó >>>


<<< Tovább >>>Kis falunkba karácsonyi hangulat költözött! Betlehemezés, majd 7 helyi gyermek karácsonyi dalokkal, versekkel köszöntötte a kis Jézus közelgő születését.

Az év öröme, hogy immár saját falunk gyermekei is műsort tudnak adni!

Az ajándékozás után házi sütemények, borok, pálinkák, üdítő alma-lé került felszolgálásra a helyi termékekből.

Vendégeink és helyi lakosaink családias estét töltöttek együtt. 

Áldott ünnepeket kívánunk mindenkinek!


Boldog Ünnepeket, Áldott Karácsonyt!


<<< Galéria >>>

2018 december 6.

Zala megye egyik romantikus kis falujába megérkezett a Mikulás! Avidám kis krampuszok remek hangulatot teremtettek.

 Köszöntjük a gyermekeket, mindig érezzétek jól magatokat ebben a kis csodálatos faluban !


Márton napi események

Zalaszentmárton 2018. 11.10.

<<< Galéria >>>Október 23.

Zászlók Zalaszentmártonban


Október 23

Ünnepi előadás Sydneyben 2018. október 21-én

<<< Tovább >>


Geotop- BALATON NATÚRPARK TÚRA

Lápi tanösvény a Vindornya vidékén, Vindornyszőlősön 2018 október 13-án.

<<< Galéria >>>


 

 

<<< Októberi ügyfélfogadás >>>


<<< Tájékoztató >>>


<<< Lakossági tájékoztató >>>


 

Almalé Bag-in-Box dobozba töltve Zalaszentmártonból

 A település közösségi zöldség-gyümölcs feldolgozó kisüzeme ősszel a helyi és a közeli települések lakossága részére szolgáltatást nyújt.

A hullóalmát kipréseli, pasztőrözi és un. bag-in-box dobozba tölti.

Az igények függvényében heti 1-2 napot „préselnek”. A képeken a település dolgozói munkavégzés közben. 

<<< Galéria >>> 

<<< Szeptemberi ügyfélfogadás >>>

 


Esti kivilágításban a zalaszentmártoni templom.

A ZALASZENTMÁRTONI TEMPLOM harangja fog szólni, 2018. november 11.én, a templom BÚCSÚJA  napján, a KOSSUTH RÁDIÓBAN!

Halgassuk együtt majd, e napon, a Szent Márton templom harangját, az egész világba elszármazottak, és a falu barátai szerte a Kárpát medencében, a szomszédos községek, városok  lakói, egyaránt!

 

A déli harangszó, a világra szóló nándorfehérvári diadal emlékére szól, amikor is, Hunyadi János seregei, fényes győzelmet arattak a hatalmas oszmán sereg felett.

Dicsőség, hogy e napon, a mi templomunk harangja adhatja közre a magyar hősökre való emlékezést! 


ZALASZENTMÁRTON, HÍDÉPÍTÉS BÚBEREKBEN: a mezőgazdasági gépek által túlterhelt és súlyosan megrongálódott hidat az önkormányzat jelentős saját erővel, a gazdák hozzájárulásával és állami támogatással helyreállítja.

Átadás, terhelési próbák utáni használatba vétel: 2018. november 11.én, Búcsú napján.


Háborús hősök emlékművének megáldása

Falunap és Elszármazottak Találkozója

Zalaszentmárton 2018

<<< Galéria >>>


 


<<< Tovább az igénybejelentő nyilatkozahtoz >>> 

 


Zalaszentmárton fejlődése képekben és szóban

 2010-1018

Az önkormányzat célja és feladata a lakosság életminőségének mind magasabb szinten történő biztosítása”

-2018. augusztus 18-án, szombaton ismét találkoznak az elszármazottak a falunapon-

Egy romantikus, klimatikus üdülőfalu bújik meg a Pogányvár legészakibb szegletében, források és patakok völgyében, Pacsa várostól 6 km-re.  A hegytetőről a Balatont és a Badacsonyt lehet megcsodálni. A falu belső rendezettsége, virágosítása, és egységes arculata sok elismerést hozott már a lakosságnak.

Az önkormányzat gazdasági programjában a legfontosabb és legsürgősebb feladatok valósultak meg először, melyet a jó pályázatokkal a polgári kormány támogatott. A települési köztéri kamera rendszer, polgárőrség és a rendőrség garantálta eddig, hogy abszolút biztonságban élhet itt mindenki.

Így ma az összes lakóház teljeskörűen közművesített. A legfontosabb a világszínvonalú szennyvíz tisztító és vezetékrendszer már 5 éve kiépült, kifogástalanul működik, minden ház rá van kötve. (Bármely osztrák faluval felvehetnénk a képzeletbeli versenyt e tekintetben!)

A köztéri közművesítést ez év közepén fejezzük be, az összes lakott utca kifogástalan aszfaltburkolattal bír. Az összes villanyoszlopon energia-takarékos közvilágítás működik.

A lakosság számára a munkalehetőség biztosított. Már 8 éve egyáltalán nincs munkanélküli, mindenki dolgozik. (Olyannyira, hogy a helyi közmunkára sem kapunk már helyből embert.) A gyümölcslé- és zöldség kisüzemünket folyamatosan fejlesztjük, jövőre már a piacra is ki tudunk lépni termelvényeinkkel. A lakosságnak a saját almáját, például pasztőrözzük, és bag-in-box dobozokba töltjük.

A lakosság ellátásáért napi szinten sokat kell tenni. Minden reggel jár a mozgó ABC, minden alapvető élelmiszer frissen érkezik meg. Pacsán pedig szinte minden beszerezhető, napközben a buszközlekedés oda-vissza megfelelő.  Közös hivatalunk, jegyzőségünk Zalaapátiban segíti munkánkat.

A lakosság ellátásában a falu saját kisbusza az elnyert, főállású falugondnoki foglalkoztatottal, és a közös, kistérségi, saját szociális intézményünk vesz részt. A szociálisan és egészségi állapotuk miatt napi támogatásra szorulók számára külön gondozónk van.  A könyvtárunk rendezett, példás, és mind többen kölcsönöznek. Köztéri WIFI csatlakozási ponttal is rendelkezünk, és a faluba beért az üvegszálas internet vezeték is. (Rövidesen bárki otthon, a világ leggyorsabb internet hálózatát is beköttetheti a lakásába. Ezzel akár az internetes munkavégzés, a távmunka lehetősége is megnyílik néhány ember, család előtt. )

Az önkormányzat minden megszerezhető támogatást és saját eszközöket is bevon a lakosság segítésére. Családra leosztv, mindenki részesedik a közös javakból, tűzifából, stb. Háziorvosunk rendszeresen jár, rendelőnk európai szinten felszerelt.

Szent Márton templomunk szép, plébánosunk a híveinek lelki igényeit rendszeres misékkel is szolgálja.

Közmunkaprogramunk és zártkerti programunk is tovább folytatódhat. Ez év végére már mintegy 8 hektár bekerített területünk lesz. Ezeken folytatódik a gyümölcsfa telepítés. A néhai példásan rendezett, de mára felhagyott szőlőhegy lassan-lassan megújul, ez a sziszifuszi munka az önkormányzatra vár, és befejezése, akár egy évtized is lehet még.

A további kiemelt tervek közt szerepel a csapadékvizek zárt hálózatban történő elvezetése, és több záportározó létesítése. A mezőgazdasági földekről szinte özönvizet kaptunk, melynek következményeit eddig saját erőből számoltuk fel.  Az elmúlt időszak felhőszakadásai a megváltozott klíma jelenlétére utalnak. Ezt a falut védő zárt csapadékvíz rendszert csak állami támogatott pályázatból tudjuk megvalósítani. (Ezt követően új járda is lesz majd a község több részén.)

Település-fejlesztő munkánkat a Natúrpark szövetségben is tovább folytatjuk, a természetet, a tájértékeket, a népi építészetet, a turizmus elindítását, és a hagyományok megőrzését tekintve a középpontnak. Létrehozunk egy „kreatívsport-parkot”, mely a gyalogtúrázók, egészség megőrzők hazai mekkája lesz. Ez a következő év - ma még titkos- programja. 

Örvendetes, hogy dolgozni, itt élni kívánó, hazatelepült, gyermekes magyar családok is vannak már nálunk, ez a falu vonzerejének pozitív következménye. Településünk, reméljük, tovább fejlődhet, és még nagyszabásúbb terveket is meg tudunk majd valósítani ebben a ma- mindössze 75 lakosú kis faluban.

(Dancs Szilveszter Zoltán polgármester)

 


 

Hangulatképek Zalaszentmártonból
2018 Július

<< Galéria >>


 Zalaszentmárton község Önkormányzata, honlapján, és Facebook oldalán, az alábbi nyilatkozatot teszi közzé!

Zalaszentmárton község Önkormányzata, honlapján, és Facebook oldalán, az alábbi nyilatkozatot teszi közzé!

A település minden vezetője tiszteletben tartja az emberi jogokat, és a magyar törvényeket. A testület támogatja a kormányt a nemzetpolitikai kérdésekben, mint például a migráció, arra is figyelemmel, hogy faluközösség lakossága döntő többséggel, szavazás alkalmával is, így nyilvánított véleményt!

Visszautasítunk minden olyan nyilvános vélemény-közlést, mely a faluban bárkit is kisebbségek, védelemre szorulók, vagy egyéb személyek hátrányos megkülönböztetéséről értekezne, ilyet terjesztene.

Zalaszentmárton példás fejlődést mutat, a falu társadalmi békéje, szerkezete jó és ép, mindenki dolgozik, a közbiztonság egy évtizede irigylésre méltó. A tettek számítanak, és ebben a falu példás utat mutat mindenkinek!

A polgármester kijelenti, hogy egyidejűleg kiáll a szabad vélemény-nyilvánítás mellett, mely mindenkit megillet, és elvárható mindenki, a sajtó részéről is, hogy legyen toleranciája elviselni a másként gondolkodást, mások igazságát, mely megjelenhet egyéni vagy közösségi formában is, ahogy az, az Alaptörvényben le van fektetve.

A további vitát lezártnak tekintjük.  

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárása súlyos felhőszakadásokban nyilvánult meg Zalaszentmártonban is.

A legnagyobb kár azért következett be, mert a nagyobb és kisebb gazdálkodók mezőgazdasági területeiről akadály nélkül zúdult a falura az árvíz szerű sár, iszap.

A csapadék-vízek elvezetéséről a gazdálkodók (sem) gondoskodnak.

A lakosság a saját telkét nem védi meg, nem létesít utat a lezúduló csapadékvizeknek, így kertjeikbe, volt akinek a házába tört be a víz.

A Magyar Közút kitakarította az árkokat, azonban az átereszek iszappal és sárral voltak tele.

Az önkormányzat jelentős segítséget kapott az alsópáhoki önkéntes tűzoltóktól, és így eredményesen megtörtént a belterületi utcákban a gyűrűk, átereszek kitakarítása.

A munkában a közmunkások is kivették a részüket, vasárnap is dolgoztak a kár-elhárításon.

A törvények értelmében mindenki köteles a saját birtokát, házát, stb. erejéhez képest megvédeni a természeti károktól!

A csapadékvizet mindenki köteles a saját területén elvezetni és a víz útját biztosítani. Másnak így kárt nem okozhat!

Árkot, védőművet a gazdálkodók és a lakosság egyaránt kötelesek saját területen biztosítani.

A hidak, átereszek folyamatos, év-közbeni karbantartása szintén a lakosság kötelessége.

A károk felszámolása folyamatos.

A következő hetekben, hónapokban, Zalaszentmárton önkormányzata a belterületi  utcák, árkok helyreállításával jelentős kötelezettségének tesz eleget.

 


Tájékoztató szabadtéri tüzek megelőzésével kapcsolatban

Tovább >>>


Megújult templomunk környezete

Megújult a templom tér,

és az új Hősök Parkja Zalaszentmártonban.

 


A Zalaapáti Óvoda, Mini Bölcsőde Intézményi Társulás

a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A.§ alapján pályázatot hirdet

Zalaapáti Csupa Csoda Óvoda és Mini Bölcsőde

Óvodavezető (magasabb vzető)

beosztás ellátására

Tovább >>>


Az Egyenlő Bánásmód Hatóság májusi ügyfélfogadási rendje

Tovább >>>


 

Zalaszentmárton Község új üdvözlő táblája

 


Zalaszentmárton  Község Településképi Arculati Kézikönyve

Tovább >>>


Hirdetmény 2018-19 tanévre történő iskolai beiratkozás rendjéről

Tovább >>>


Az Egyenlő Bánásmód Hatóság márciusi ügyfélfogadási rendje

Tovább >>>


Dióskál Község Önkormányzata mély megrendüléssel tudatja, hogy

 

Kluczer János

Dióskál Község Polgármestere

 

életének 54. évében elhunyt.

 

Temetése 2018. március 8-án (csütörtökön) 14 órakor lesz a Dióskáli temetőben.

 

Dióskál Község Önkormányzata az elhunytat saját halottjának tekinti.

Emlékét kegyelettel megőrzi.

 

Kovács Katalin

Jegyző

Kun Marcell

Dióskál Község alpolgármestere

 


Tanfolyamzárás és vizsga Zalaszentmártonban

Tovább >>>

16 fő vett részt a ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS FELDOLGOZÓ tanfolyamon Zalaszentmártonban.

Az összesen hat szomszédos településről érkező hallgatók sikeres vizsgát tettek, OKJ-s gyümölcs- és zöldségfeldolgzói részszakképesítést szereztek.


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!


A község önkormányzata jelentős értékű karácsonyi ajándékcsomaggal segíti az életvitelszerűen itt lakó zalaszentmártoni családokat.

Az önkormányzat célja a lakosság jólétének minél magasabb szinten történő biztosítása.

Nyugalmas Adventet, szeretetteljes karácsonyi készülődést kívánunk mindenkinek!


Készülődés, csomagolás és a kész csomagok Zalaszentmártonban 


A zalaszentmártoni Mikulás meglátogatott minden családot 3 kiskrampusszal.

A kis ajándék megemlékezés az önkormányzat részéről, a falu apraja-nagyja irányába.

Boldog Adventi heteket kívánunk!

 


Zalaszentmártoni adventi gyertyagyújtás és karácsonyi dekorációAz Egyenlő Bánásmód Hatóság decemberi ügyfélfogadási rendje

Tovább >>>


Adventi koszorúk Zalaszentmártonba, minden házba.


2017. november 20. Nem fog senki sem fázni a télen a mi falunkban.


Zalaszentmártonban az önkormányzat közmunkás dolgozói, kihordják a lakosság számára a téli szociális tűzifát.
Az önkormányzat állami pályázatban nyerte el a lehetőséget, hogy a Zalaerdő Zrt.–től tűzifát vehetett a rászoruló családoknak.
A polgári kormány és az önkormányzat támogatásáért köszönet!

Tovább >>>


Márton nap

Zalaszentmárton, 2017. november 11.

Vidám kis társaság jött össze Zalaszentmártonban helybeliekből, újonnan beköltözöttekből, barátok és ismerősök, minden korosztály. A templomkertben imádkoztunk, majd a hagyományos fáklyás felvonulással koraeste bejártuk az egész falut. Akik még nem ismerték eddig a falu dicsőségét növelő Szent Márton lábnyom érintésének jókívánság-teljesítő erejét, azok ezt most megélhették!

A REFOLK együttes alföldi, csángó, délszláv és zalai zeneszámait különleges népi hangszereken hallgattuk meg. Utána közös vacsorán, beszélgetésen vettünk részt a kultúrházban.

A Márton nappal Zalaszentmártonban megkezdődött az Ádventi időszakra való készülődés. 

Tovább >>>


Önkormányzat Zalaszentmárton, közmunka és zártkerti re-vitalizciós program, 2017.

Telepítések 2017. novemberben.

Zalaszentmártonban, alma, körte és mandula telepítést végzünk, őshonos és tájfajta gyümölcsfákkal. A faluszéli földre, november 10-én végeztünk 150 db gyümölcsfa telepítésével, vadvédelemmel.

A télen még közel 2 hektár terület kitisztítása és bekerítése, a tavasszal pedig ezek betelepítése fog megtörténni. Így a közmunkásoknak egész télen tudunk értékteremtő feladatot, munkát adni.

Tovább >>>


Az Egyenlő Bánásmód Hatóság novemberi ügyfélfogadási rendje

Tovább >>>


A 2017. évi őszi hírlevelünk az alábbi linken érhető el:

Tovább >>>


Zalaszentmárton fejlődése 2014-2017

Tovább >>>


Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

2017 legjobb önkormányzati gyakorlatai

Tovább >>>


Zalaszentmárton Önkormányzata "MAGYAR TERRITORIA INNOVÁCIÓS DÍJAT" nyert, azaz, Országos I. helyezettje, mely díjat a Belügyminisztériumban a polgármester ma, 2017. október 24- én vehetett át. A Község a díjat a település megújítási munkájáért kapta. Jövőre a község az Európai Territoria Nagydíjért indulhat.

Ezen a nagyhírű, nemzetközi versenyen eddig Magyarországról Hernádszentandrás és Hollókő indult, és nyert.

Nagy feladat vár a kis falu közösségére a jövőben is!

További cél éppen a nemzetközi elismerés megnyerése, a gyönyörű szőlőhegyünk megújítása, a falu bel-és külterületeinek fejlesztése, a templom felújítása. Ebben nagy segítség a közmunka program, a zártkerti re-vitalizációs program, és egyéb pályázatok.

A lakosság nagyban segíthet, és segít is! A Virágos Magyarországért program, a Legszebb Konyhakertek program, igazolják mindezt vissza.

 

Ezen kívül köszönet mindenkinek, különösen:

 

Földművelésügyi Minisztériumnak,

Belügyminisztériumnak,

Munkaügyi Központoknak (Zalaegerszeg, Keszthely),

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatnak,

TÖOSZ-nak,

Közös Hivatalunknak (Zalaapáti),

Közép Zala Gyöngye Leader Egyesületnek,

A NATÚRPARK Szövetségnek,

és a szomszédos, közeli, zalai, velünk mindenben és mindenkor együttműködő önkormányzatoknak és a települések polgármestereinek! 


Az Egyenlő Bánásmód Hatóság októberi ügyfélfogadási rendje

Tovább >>>


Zalaszentmárton Község Önkormányzata

a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. tv. 20/A. § alapján

pályázatot hirdet

Falugondnok

munkakör betöltésére.

Tovább >>>


A "legszebb konyhakertek Magyarország" verseny országos díjazásán

önkormányzatunk oklevelet és különdíjat nyert!

 


A "legszebb konyhakertek Magyarország" versenyen induló lakosaink díjazása

Galéria >>>


Zalaszentmárton önkormányzata közmunka programja idén is, mint minden évben,  eredményesen vett részt a gyenesdiási burgonya-fesztiválon. A keszthelyi nemesítésű Balatoni rózsa, Hópehely, és Basa krumplifajtákat forgalmazták nagy sikerrel. Paradicsomot, paprikát is értékesítettek.

Tovább >>>


A Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs Iroda és a Belügyminisztérium Szociális Szövetkezeti Koordinációs Osztály által szervezett

"Helyi értékek" című konferenciája

Tovább >>>


 

Szentmártoni sátor a hévízi önkormányzati kiállításon


Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szeptemberi ügyfélfogadási rendje

Tovább >>>

 


Tájékoztató a kötelező kéményseprő-ipari szolgáltatásokról.

Tovább >>>


Tájékoztató a 2017. évi igazgatási szünet rendeletéhez.

Tovább >>>


2016/2017. évi Zárkerti revitalizációs programunkhoz készített beszámoló

Tovább >>>


2016/2017. évi Zárkerti revitalizációs programunk anyaga

Tovább >>>


Az Egyenlő Bánásmód Hatóság augusztusi ügyfélfogadási rendje

Tovább >>>


Zalaszentmárton Község Önkormányzata Képviselő-testületének

önkormányzati rendelete

a Zalaapáti Közös Önkormányzati Hivatalban a 2017. évi igazgatási szünet elrendeléséről

Tovább >>>


Virágos Magyaroszág Környezetszépítő Program 2017.

Galéria >>>


Rózsafalu Zalaszentmárton 

Galéria >>>


Kis falvak nyári pillanatai:
Egeraracsa tavai és Zalaszentmárton rózsái egy cikkben

Tovább >>>


Virágos Magyarország környezetszépítő verseny 2017.

Tovább >>>


"A legszebb konyhakertek" 2017-es programon induló lakosaink és kertjeik

Tovább >>>


 

Tisztelt Lakosság!

2017. 06. 20.-tól átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a földművelésügyi miniszter az erdőkben és fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.

A tűzgyújtási tilalom ideje alatt tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken található kijelölt tűzrakó helyeken is.

A tilalom elrendelését az tette szükségessé, hogy Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes napok számának növekedése miatt.

A miniszter felhívja az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében legyenek körültekintőek, égő cigarettát ne dobjanak el. A tűzvédelmi rendelkezések megszegése pénzbírságot von maga után.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzésével kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon lehet tájékozódni.

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes!

Tovább >>>

 


Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés Elnökének levele településünk falu-megújító programjáról:

http://zalaszentmarton.hu/doc/17jun/zala_megyei_kozgyules_elnokenek_levele_-_z_martonpdf.pdf

 


Győrffy István cikke településünk falu-megújító programjáról a Zalai Hírlap online felületén:

Link: http://zaol.hu/hetvege/rehabilitalt-taj-es-zarandoklat-1836264


Álláslehetőség

A Zalaapáti Csupa Csoda Óvoda és Egységes Óvoda-bölcsőde

a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet

Óvodapedagógus munkakör betöltésére.

Tovább >>>

 Húsvéti készülődés, virágosítás Zalaszentmártonban

2017. Április

Tovább >>>


Zártkerti re-vitalizáció. A szőlőhegy megújulása gyümölcsösökkel.

Tovább >>>


A 2017-2018-as tanévre történő általános iskolai beiratkozás rendje

Tovább >>>


A Zalavíz Észak- Zalai Víz- és Csatornamű Zrt.

csatornahasználti tájékoztató kiadványa


Alapfokú számítógépes tanfolyam Zalaszentmártonban 2016-2017 telén a kultúrházban.

A képzésen résztvevők bevezetést nyertek az informatika világába.


Kerti munkás tanfolyam Zalaszentmártonban.

Szakképzettséget adó kerti munkás tanfolyam a zalaszentmártoni kultúrházban, 2016-2017 telén.


A Pannon Egyetem keszthelyi Burgonyakutatási Központja ismét megrendezi a  Burgonya Ágazati Fórumot 2016.01.26-án.

A szakmai előadássorozaton községünk az alábbi képsorozattal vesz részt:

Zalaszentmárton - Burgonya Ágazati Fórum 2017.

 


Zalaszentmártonban megújult a Via Santi Martini zarándokút táblája

Tovább >>>


2017. évi kéményseprői sormunka

ütemterve

Tovább >>>

A tovább gombra kattintva láthatják a Magyar Államkincstár tájékoztató levelét a 2017. évi kéményseprési munkákról, melynek mellékletében településünk az 5. oldalon, sárga színnel kiemelve található.


Értesítés fogorvosi rendelés indulásáról

Pacsa, Egészsségház

Tovább >>>


2017. Január havi hírlevél

Zalaszentmárton Község Polgármesterétől

Tovább >>>


Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

 

Zalaszentmárton Község Önkormányzata boldog, békés karácsonyt kíván mindenkinek!


Zalaszentmártonba megérkzett a szociális tűzifa.

Ezt a lakosság részére január folyamán fogja kiosztani önkormányzatunk.

A falu lakossága az utóbbi években mindig részesült tűzifa juttatásban.


Kedvesség a zalaszentmártoni lakosságnak az önkormányzattól karácsonyra.

<<< Galéria >>>

A zalaszentmártoni közmunka program terményeiből a falu lakosságát az önkormányzatunk megajándákozza karácsonyra.

Boldog Adventi időszakot, karácsony-várást kívánunk minden zalaszentmártoni lakosnak, minden elszármazott régi szomszédunknak, lakótársunknak, barátainknak, akik figyelik sikereinket, nehézséginket, küzdelmünket és gondolatban velünk vannak, szorítanak értünk.

Kellemes ünnepeket és boldog új évet!

 


Mikulás Zalszentmártonban!

2016.12.06.

 

<<< Galéria >>>

A kis falunkba is megérkezett a Mikulás és a krampuszok. Otthonukban meglátogatta a kisgyermekeket édesság csomagokkal, színes ceruzákkal, lego autókkal.

Boldogság a kis arcokon!

Szép ünnepet kívánunk mindenkinek!

 


Képeslap Zalaszentmártonból.


A „Virágos Magyarországért” környezetszépítő versenyről, melyen településünk is eredményes volt, a Balatontipp regionális esemény- és programajánló honlap cikkében olvashatnak:

http://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/viragos-magyarorszagert-tizenot-dijazott-a-balatoni-regioban/


Advent Zalaszentmárton 2016

<<< Galéria >>>


Zalaszentmárton, zöldség-gyümölcs kisüzem, mely a közösséget szolgálja, és az önkormányzat tulajdona.

 A kisüzemben, gyümölcslevet préselünk, bag-in-box dobozba töltjük. A zöldségeket szeleteljük, és vákuum-csomagoljuk.

<<< Galéria >>>


 

A "Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny" eredményei

 


 

Virágos Magyarországért Díjkiosztó Ünnepség 2016.

 


ÖKOFALU Zalaszentmárton

Zalaszentmárton Község 2014 évben egyedül elnyerte a GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJAT!

Íme a nyertes pályázat

 

 


Életképek

Zalaszentmárton 2016.


 "Köztünk járó Szent Márton" címmel építészeti és régészeti konferenciát rendeztek Keszthelyen.

A Magyar Kurír Katolikus Hírportálon elérhető cikkben a  Vas és Zala megyék ma is álló, illetve már elpusztult, középkori eredetű Szent Márton-templomairól olvashatunk.

 <<< "Köztünk járó Szent Márton" építészeti és régészeti konferencia >>>


"Helyi Érték- Helyi Termék"

Konferencia Zalaegerszegen a Landorhegyi úti Művelődési Központban.

2016. október 26.

Bemutatkozik a jó helyi gyakorlatokkal Zalaszentmárton.

Képek a falu közfoglalkoztatási eredményeiből

 


Október Zalaszentmártonban

A képeket Nagy Lajos újságíró, fotóriporter készítette. Köszönjük!

Október Zalaszentmártonban

Galériánkat a képre kattintva érhetik el.


Szent Márton Ereklye Zalaszentmártonban

<<< Galéria >>>

 

1700 éve született Szent Márton, itt, a Dunántúlon. (Akkor Pannónia volt a római neve).  A római katonából híres püspök lett Galliában (a mai Franciaország). A keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje. 

Ereklyéjét elhozták Szombathelyről Zalaszentmártonba.  A szombathelyi Schauermann János Plébános Úr misézett, a kis templomunk megtelt a hívekkel. A mise után körmenet volt a településen, amely az elszármazottak keresztjéig ment el. A gyönyörű időben, igazán nagy élmény volt a falu számára a fáklyás zarándokmenet! A hívek és az Atya még sokáig elbeszélgettek a falu kultúrházában.


Zalaszentmárton - Bibliai falu, bibliai kert

Galéria

 


 

Zalaszentmárton bemutatkozik a Vajdahunyad Várban, Budapesten. 

2016.szeptember 22-23.

Településünk az őszi termelvényeiből és készítményeiből, ötletes pavilont rendezett be a 2016. évi közfoglalkoztatási kiállításon. Az idei sláger az ALMALÉ volt bag-in-box dobozokba töltve. A kilátogató iskolásokat, gyermekeket ezzel kínálták az önkormányzat munkatársai. A kétnapos rendezvénynek nagy sikere volt.

A pavilonban helyet adtunk szomszédunknak Egeraracsának is, mert sok mindenben együttműködünk velük. Így együtt különösen színes kiállítást rendeztünk. 

 


Szeptember havi aktualitásaink 

Legjobb önkormányzati gyakorlatok 2016 Zalaszentmárton

Sikeres piaci jelenlét a Gyenesdiási Önkormányzat Balatoni Hal és Termelői piacán

 


2016 termés begyűjtés, készülődés a gyenesdiási burgonyanapra


 

A Virágos Magyarországért

Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny

 


A zalaszentmártoni fóliák többlet-termelvényeit a dolgozók árusítják.

Helyszín: a gyenesdiási Hal- és Termelői Piac


 

Termelői piac Gyenesdiás

A zalaszentmártoni közmunka program terményei

<<<  További képek  >>>


Zalaszentmárton- Dióskál- Egeraracsa

"termelő falvak" meglátogatása V. Németh Zsolt Államtitkár Úr  és Manninger Jenő Képviselő Úr részéről.

 


Zalaszentmártoni felkészülés a "Virágos Magyarországért 2016." mozgalomra


Zalaszentmárton Rózsafalu

 


Új program Zalaszentmártonban!

Bemutatjuk ZALASZENTMÁRTONT,  a „Zalai Provence” rózsa-faluját.

A faluban, 2017. évre kialakítunk egy tanösvényt, melyen a rózsa-díszbe  öltözött falut, a helyi termelést, kertészetet, szőlőhegyet, gyümölcsösöket, présházakat, panorámát, forrásainkat, patakjainkat láthatják.

Dióskállal, Egeraracsával együtt dolgozunk a falvak megújításán, a lakosság jobb megélhetéséért. Lehetővé tesszük a jövő évtől, hogy minden helyi termék helyben legyen megvásárolható, a faluban. Mindenkit várunk, hogy csatlakozzon falvainkban.

Ezernyi rózsát ültessünk el, hogy páratlanul szépek legyünk és helyi termékeket adjuk el helyben!


Termelő Falu Program Zalaszentmárton

Gyümölcsös

Szőlő


Fóliasátrak Zalaszentmártonban

Paprika és paradicsom palánták

2016. Június 6.

 

(Az képek eredeti méretben is megtekinthetőek a fotókra kattintva.)


 

Virágos Magyarországért 2016

Környezetszépítő verseny


 

Az egeraracsai kecskefarm első gidái!

 

 


Zalai- Balaton Natúrpark 

A Föld Napja alkalmából 7 térség jelentette be Budapesten, a Kossuth Klubban, hogy NATÚRPARK-ot kíván létrehozni.

Megyénkben meg fog alakulni az első NATÚRPARK a megye Balatonhoz közeli település- csoportjában.

„ZALAI- BALATON”  NATÚRPARK -  mintegy 20  Zalai település nyilvánította ki szándékát, hogy NATÚRPARKOT hoz létre.

Immár több mint 1 éve, Zalaszentmártonból indult kezdeményezés Gyenesdiástól Tófejig nyerte meg az önkormányzatokat.

Április hónapban, még nyitott a pályázat: az előkészítő bizottság várja az eddigi jelentkezők közigazgatási határaihoz csatlakozni kívánó szomszédos településeket!

A pályázati anyagunk ITT elérhető.

 


 

GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJAS ZALASZENTMÁRTON KÖZSÉG


 

Zalaszentmárton lakossága mindenkinek Boldog Húsvéti Ünnepeket Kíván!


 

Egy program, amiben Zalaszentmárton gyümölcslé kisüzemet, Egeraracsa pedig, baromfivágó- kisüzemet létesített.

Itt megtekinthető a többi megvalósult program is. 


Zalaszentmárton község csapata fánk fesztiválon vett részt

28 településről jöttek el a Zalaapátiba versenyezni a térségünk asszonyi, lányai.
A falu már évek óta, igen szép rendezvényt tart a farsang idején, műsorral és versennyel egybekötve.
Zalaszentmárton külön-díja  a legszebb asztalok egyikének szólt, az ízléses dekorációnak, a címeres forma-köténynek.
Nem utolsó sorban a fantázia-dús fánk-költeményeknek és a házi pálinkának, gyümölcslének, melyet a faluban préselnek.

A rendezvényen készült fotók itt tekinthetők meg!

A fotókból készül video-montázst itt nézhetik meg!


Gyümölcslé készítés próbaüzem

A pályázat címe volt: „Szelíd térségfejlesztési gyakorlatok”, és a Földművelésügyi Minisztérium háttér-intézménye, a Herman Ottó Intézet menedzselte.
A zalaszentmártoni önkormányzat a pályázaton nyert, és,  valósított meg egy kis gyümölcsprés üzemet, mely a tavasztól már piacra is termelni fog, a tervek szerint.
A lakosság számára bérmunkát is fog végezni, és, nem veszik kárba az értékes zalai alma, körte, bogyósgyümölcs. Bag-in- Box dobozba töltik a pasztőrözött, mindenféle tartósítószertől is mentes, egészséges,  finom leveket.
A kisüzem továbbfejlesztése is napirenden van. A munkát egy brigád végzi, akik helyben tanulták ki a szakmát, és közmunkások a faluban.
(Ugyanebben a programban, Egeraracsán baromfi vágó pont létesült, aminek eredményeképpen, korszerű eszközökkel, higiénikus körülmények közt lehet baromfit feldolgozni.)
A térségbeli falvak, a helyi lakosság életszínvonalának folyamatos javításán ténykednek.
Ugyanis, az önkormányzatok dolga a helyi lakosság jólétének folyamatos javítása.

A próbaüzemről készült képek itt tekithetők meg!


2016. évi hulladékszállítási naptár

Letöltés


2015. november 12.-én, stílszerűen, Márton napján, Zalaszentmártonban átadásra került a gyümölcslé készítő kisüzem.
Az üzem a környék falvainak és városainak lakosságát, és a turizmust egyaránt  szolgálja.

Az átadóról készült összefoglalót itt tekinthetik meg


Őszi számvetés:

Eddig elvégzett valamint tervezett feladatainkról ITT OLVASHAT

2015. október 31.


Községünk új FIAT DUCATO kisbusza, a település címerével diszítve

2015. október 31.


cimer lobogo

magyarcimerek.hu - Az év honlapja 2015 szavazás!

Új képek a Képek menüpontban 2015 augusztus!
- Falufesztivál 2015. -

Videók a településről!


ÚJ videó - Önkormányzati gyümölcslé készítő kisüzem létesült Zalaszentmártonban
A közmunkások immár gyümölcslét is tudnak készíteni. A film a próbaüzem során készült.


Országos Közfoglalkoztatási kiállítás, Budapest
beszélgetés Hoffmann Államtitkár Úrral

Zalaszentmárton polgármesteri bemutatása
2015 augusztus 20.

Kisfilm a mezőgazdasági közmunka programról link:

Kisfilm a szennyvíztisztító rendszerről link:

Önkormányzatunk
Részletek...
Aktuális hírek

Ellátottjogi képviselő elérhetőségei november 1-től Itt olvasható

 

Térítési díjak szeptember 1-től,
valamint
FALUFESZTIVÁL 2015. Részletek...

Pályázati hírek
Startmunka program
Permakultúra
Csatornamű
Sajtóközlemény a beruházás lezárulásáról
Közfoglalkoztatás
Virágos Magyarországért

Legjobb önkormányzati gyakorlatok,
2014-2015. Zalaszentmárton - ÚJ KÉPEK: 2015. július 25.

Polgárőrség
Részletek...